Spelkonsolen Playstation

Spelkonsolen Playstation har några år på nacken, men är ännu en älskad underhållningsform. Läs nedanstående text så inser du varför!

Kort historik

Spelkonsolen Playstation är tillverkad av teknikföretaget Sony. År 2019 är det 25 år sedan den allra första modellen (Playstation eller PS1) såg dagens ljus.

Sony tog därmed på allvar upp kampen med Nintendos konsoler. PS2 kom år 2000 och fick då sin största konkurrens i form av datorföretaget Microsofts första konsol Xbox. PS3 kom år 2006 och fick då konkurrens av Xbox 360. Den nuvarande konsolen heter Playstation 4 och lär finnas några år till, även efter lanseringen av nästa konsol.

Kontrollerna

Playstations kontroller var revolutionerande då de kom. Märket är profilerat på att ha användarvänliga men tekniskt avancerade kontroller. Till en konsol kan 1-4 kontroller vara inkopplade samtidigt, vilket möjliggör samarbeten inom diverse spel. Onlineläget återfinns hos samtliga konsolgenerationer förutom den första.

Spelen

Det finns Playstation-exklusiva spel, bland andra Gran Turismo-serien vilket är ett återkommande racingspel. Utöver de exklusiva spelen finns en rad speltitlar som PS delar med andra spelföretags konsoler, varav de mer populära kan påstås vara FIFA, Grand Theft Auto (GTA), Far Cry, NHL. Rent generellt är sportspel tillgängliga hos samtliga spelföretag då dessa ofta har licenser för spelarnamn och klubbemblem med mera. Genom att betala för dessa licenser försäkrar sig Playstation att deras spelare inte vänder sig till andra spelföretag utan håller sig kvar till Playstation hela tiden.

Fler funktioner

Dagens spelkonsoler är nästan att betrakta som datorer uppkopplade till internet konstant. Spelarna kan när som helst söka på nätet efter olika hemsidor samt kolla på Bluray (film) när helst de vill. Saknar du utrymme för din konsol att stå på så hos Store & Show kan du bygga din egen hylla och boka frakt hem till dörren.

Playstations design på sina konsoler ger rummet karaktär och det går även att designa skal till dem för att få en personlig prägel.

Är Playstation lämpad för vuxna?

Att spela tv-spel kan tyckas vara barnsligt och stjäla tid från andra viktigare saker. Trots det faktumet så är den även en kär kompis till många vuxna. Vissa spel som har klassificeringen PEGI-16 och PEGI-18 är varken avsedda eller lämpliga för barn att spela. Det beror inte på någon särskild svårighetsgrad utan snarare på att spelen betraktas som särskilt råa, blodiga och våldsamma i händelseförloppen.

Priset för en ny konsol är inte heller något som ett barn normalt sett kan betala, utan många unga får konsolen i present. Majoriteten av konsolerna ägs därför av föräldrarna vilket bör ge dem rätt att spela stundtals.

Det finns flertalet spel där barnen tillsammans med de vuxna kan utforska virtuella världar och på köpet ha roliga stunder ihop.

Playstation i framtiden

Trenden går mot att tv-tittande minskar, vilket så klart även har en inverkan på tv-spelstiden. Många föredrar dock fortfarande att spela vid teven än att sitta framför ett tangentbord och en mus. Det är många gånger mer praktiskt att spela tv-spel än datorspel. Därför bör konsolerna ha många år framför sig.

HorseRiding