Laddningstider ett minne blott med Playstation 5

I slutet av 2013 lanserade Sony sin spelkonsol Playstation 4 och tre år senare kom Playstation 4 Pro ut. Det handlar inte om ett generationsskifte som mellan PS3 och PS4 utan ska snarare ses som en slags Playstation 4.5.

PS4 Pro är en något upphottad version av PS4:an, vilket innebär att de spel som släpps måste fungera både på PS4 och PS4 Pro. Dock kan de som äger en PS4 Pro dra nytta av dess bättre prestanda genom att få 4K-upplösning, snyggare grafik eller högre bilduppdateringsfrekvens i spel som stödjer det. Spel till PS4 kan nämligen ofta rulla i 30 fps (frames per second), medan PC-spelare inte sällan brukar ha 60 fps som ett lägsta krav.

Supersnabb SSD

Nu är dock det riktiga generationsskiftet på gång, i form av Playstation 5. De första konkreta detaljerna på detta fick vi när Mark Cerny, som är systemarkitekt för Playstation, talade ut i en intervju gjord av tekniktidningen Wired i mitten av april. Där fick vi bland annat veta att nästa generations Playstation kommer vara försedd med en supersnabb SSD som gör att laddningstiderna minskar drastiskt.

I slutet av maj visade Sonys vd dessutom upp en presentation där de demonstrerade laddningstiderna i spelet Spiderman. På PS4 Pro tog det 8 sekunder, medan det på den kommande PS5:an bara tog 0,8 sekunder. De demonstrerade även hur snabbt PS5 klarar av att ladda in objekt på långa avstånd när Spiderman svingar sig snabbt fram mellan skyskraporna i spelet. På PS4 Pro ser man tydligt hur husen i bakgrunden inte hinner laddas in i tid utan poppar upp i efterhand.

AMD står för CPU och GPU

I intervjun med Wired slogs även fast att processorn i PS5 kommer baseras på nästa generations Ryzen från AMD som bygger på 7-nanometersteknik. Detsamma gäller grafikdelen som kommer vara en skräddarsydd Navi-GPU, även den på 7 nanometer. PS5 ska klara av upplösningar på upp till 8K och även ha stöd för raytracing i realtid och 3D-ljud. Den nya CPU:n och GPU:n från AMD är ännu energieffektivare än tidigare och det är viktigt för att hålla nere både värmeutvecklingen och elförbrukningen. Ett annat sätt att minska sina elkostnader på är att byta elbolag till Göta Energi eller vad som nu passar ens behov bäst. Det är en svår utmaning för att bygga spelkonsoler då det gäller att hitta den perfekta balansen mellan prestanda, format och pris.

PS5 blir bakåtkompatibel

De som redan äger en PS4 idag kommer kunna spela sina gamla PS4-spel på nästa generations Playstation då den uppges bli bakåtkompatibel. De som har gått i tankarna att köpa en PS4 Pro kanske därmed hellre väntar på nya PS5 istället, då de lika gärna kan spela sina gamla PS4-spel där, sannolikt med minst lika bra prestanda som på en PS4 Pro. Vad prislappen för PS5 kommer landa på är ännu inte officiellt, men det talas om 499 dollar. De flesta bedömare verkar dock vara överens om att den nya konsolen kommer lanseras någon gång under 2020.

HorseRiding